Ουδείς ασφαλέστερος εχθρός εκ του ευεργετηθέντος αχαρίστου.

 Ένα διαχρονικό ρητό που έλεγαν οι αρχαίοι πρόγονοι μας! 


Για να εξηγηθεί πρέπει πρώτα να δούμε τι είναι η ευεργεσία και τι η αχαριστία. 

Υπάρχει μια πληροφορία ότι αυτό το ρητό το είχε κορνιζωμένο στο γραφείο του ο Ανδρέας Παπανδρέου. Κάτι παραπάνω θα ήξερε! 

Ευεργεσία είναι η παροχή  βοήθειας ή άλλης υποστηρικτικής κίνησης σε έναν συνάνθρωπό μας.  Συνήθως μια τέτοια αγαθοεργής  πράξη γίνεται από εμάς όταν ένας συνάνθρωπός μας βρίσκεται σε οποιασδήποτε μορφή  ανάγκης. 

Το κύριο χαρακτηριστικό της ευεργεσίας είναι ότι δεν περιμένουμε ανταλλάγματα. 

Αχαριστία είναι όταν ένας συνάνθρωπός μας δεν εκτιμά και δεν αναγνωρίζει το καλό που του κάναμε ή συνεχίζουμε να του κάνουμε στην δύσκολη κατάσταση της ζωής που βρισκόταν, ή συνεχίζει να βρίσκεται. 
Σε πολλές περιπτώσεις ένας αχάριστος άνθρωπος πιστεύει ότι είμαστε και υποχρεωμένοι στο να τον βοηθήσουμε, καθώς έτσι δεν αναγνωρίζει και την προσφορά μας σε αυτόν. 

Το κύριο χαρακτηριστικό της αχαριστίας είναι η πονηράδα και η έξυπνη εναλλαγή συναισθημάτων του αχάριστου όπως τον συμφέρει για να πετύχει τον σκοπό του, που είναι η ευεργεσία προς αυτόν.  Η αχαριστία στην ψυχολογία είναι  μορφή ψυχασθένειας. 

Ένα αποδεδειγμένο στοιχείο του αχάριστου είναι να παραπονιέται συνεχώς για διάφορα  πράγματα που συμβαίνουν στην ζωή του. Τα αναπόδεικτα όμως είναι τόσα πολλά και ανεξερεύνητα, διότι η εσωτερική κατάσταση του ανθρώπου είναι ένας λαβύρινθος που πολλά στοιχεία κρύβονται καλά στο βάθος του. 

Γιατί όμως ένας ευεργετηθέν άνθρωπος όχι μόνο είναι αχάριστος στον ευεργέτη του αλλά το πάει και ένα βήμα παραπάνω με το να τον θεωρεί εχθρό του;

Αυτό συμβαίνει διότι την ώρα που δέχεται ο αχάριστος την ευεργεσία, τα συναισθήματα που τον κατακλύζουν είναι η ζήλεια, ο θυμός, το παράπονο και το κυριότερο, η αίσθηση αδυναμίας που τον κάνει να νιώθει πιο κατώτερος από τον ευεργέτη του. Τον αχάριστο όσο πιο πολύ τον βοηθάς, τόσο περισσότερο μίσος τρέφει για εσένα 

Ουσιαστικά την ευεργετική πράξη προς αυτόν τη  βλέπει σαν μια καλή πράξη εξωτερικά, αλλά και μια βάναυση κακοποίηση του (Εγώ) του εσωτερικά, αχαριστία και εγωισμός πάνε μαζί. 

Έτσι με αυτή του την ενέργεια (εκδίκηση) προς τον ευεργέτη  καλύπτει λανθασμένα το κενό  ότι δεν υστερεί σε τίποτα από αυτόν.

Το αποτέλεσμα; Όταν ο αχάριστος βρει τον τρόπο να εκδικηθεί άλλες φορές ήπια, άλλες πιο έντονα τον ευεργέτη του, θα το κάνει με μοναδικό σκοπό να ικανοποιήσει  τον αρρωστημένο εγωισμό που τον διακατέχει. 

Εν κατακλείδι τα στοιχεία που θα μας δώσει μια προσωπικότητα  χωρίς να είναι απόλυτα αυτά στο να αναγνωρίσουμε έναν άνθρωπο που έχει στροφή στην αχαριστία είναι:

* Υποτακτικός 
* Κόλακας 
* Αυλικός 
* Δουλοπρεπής 
* Ψευτοταπείνωση 
* Ψευδαίσθηση παντογνωσίας 
* Διπλωματία 


 Σε  κάθε παροχή βοήθειας πρέπει να βάζουμε μπροστά μια αρετή καθώς θέλει καλλιέργεια να την αποκτήσουμε, που είναι η ΔΙΑΚΡΙΣΗ! 
Ειδάλλως με το να παρέχουμε σε έναν αχάριστο άνθρωπο  βοήθεια, συνεχίζουμε να τρέφουμε αυτό το είδος (ψυχασθένειας).

Γρήγορα αυτή η παροχή βοήθειας θα γίνει παροχή βλάβης προς εμάς. 

Αρθρογραφεί για το crime and study: κοινωνική λειτουργός Β.Η

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Χωρίς Θεό εύκολα εγκληματώ

Εταιρία δολοφόνων.