Απαγωγή
Με τον όρο απαγωγή εννοούμε την αρπαγή δια της βίας και την παράνομη κατακράτηση ενός ανθρώπου, με απώτερο σκοπό οι θύτες να αντλήσουν κάποιο όφελος.
Τα οφέλη αυτά που παρακινούν τους θύτες σε μια τέτοια εγκληματική πράξη είναι το οικονομικό (λύτρα),καθώς και σε πιο αναβαθμισμένο στάδιο η αποκάλυψη μυστικών όπως σε προσωπικό,πολιτικό,και στρατιωτικό επίπεδο.
Για τα πιο αναβαθμισμένα επίπεδα της συγκεκριμένης εγκληματικής πράξης προσπαθούν να πετύχουν τον τελικό σκοπό τους οι δράστες μέσω της εξασθένησης του θύματος λόγω της μακράς κατακράτησης αλλά και δια της βίας που θα του ασκηθεί.
Στην Ελλάδα η απαγωγή είναι νομικά καταδικαστέα στο βαθμό κακουργήματος, και επιφέρει ποινή κάθειρξης από πέντε έως 20 έτη ανάλογα τον βαθμό και την συμμετοχή, καθώς επίσης για την καταδίκη του δράστη ή των δραστών στο βαθμό κακουργήματος δεν απαιτείται η ύπαρξη δόλου ως προς την απόκτηση κάποιου παράνομου όφελους.
Κατά καιρούς στην Ελλάδα έχουν σημειωθεί αρκετές απαγωγές άλλες επιτυχημένες και άλλες όχι αλλά και πολλές απόπειρες ευτυχώς ανεπιτυχείς.
Θα ήθελα να σημειώσω πως οι απαγωγές σε αναβαθμισμένο επίπεδο δεν επιχειρούνται στην Ελλάδα αλλά ο κύριος λόγος για μια απόπειρα απαγωγής στην Ελλάδα είναι η αποκόμιση οικονομικού όφελους.
Επίσης σε πολύ μικρή κλίμακα έχουν συμβεί και κάποιες σκηνοθετημένες απαγωγές για διάφορους λόγους από τα υποτιθέμενα θύματα.
Ένα επίσης φαινόμενο σε πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες πληθυσμών είναι η απαγωγή ή η παράνομη κατακράτηση μιας ανήλικης με σκοπό το γάμο που γίνεται με την θέλησή της, χωρίς όμως την έγκριση των κηδεμόνων που έχουν την υποχρέωση και επίβλεψή της.
Καμιά απαγωγή δεν πραγματοποιείται εάν πρωτίστως δεν σχεδιαστεί λεπτομερώς από τους απαγωγείς για το πως κινείται το θύμα τον τρόπο που λειτουργεί στην καθημερινή του ζωή τις συνήθειές του, και τις λοιπές δραστηριότητες.
Οι συνήθεις λόγοι που συντρέχουν για μία απόπειρα απαγωγής είναι κυρίως οικονομικοί.
Οι θύτες σκανάρουν το υποψήφιο θύμα σε κάθε του βήμα και ψάχνουν να βρουν το ευάλωτο σημείο στις συνήθειές του, και εκμεταλλεύοντάς το έτσι θα δράσουν για να στεφθεί με επιτυχία μια εκτέλεση σχεδίου προς την επίτευξη του στόχου που λέγεται απαγωγή.
Συνήθως παρακολουθούν για αρκετό καιρό τα θύματα πριν από μία τέτοια απόπειρα.
Εάν για οποιοδήποτε λόγο συντρέχουν λόγοι προσωπικής ασφάλειας ή δεχόμαστε απειλές το κοινοποιούμε άμεσα στις αρμόδιες διωκτικές και εισαγγελικές αρχές και εν προκειμένω στην αστυνομία καθώς επίσης δε λυπούμαστε να δώσουμε κάποια χρήματα εάν έχουμε σοβαρές υποψίες ότι μας παρακολουθούν,
για την πρόσληψη επαγγελματιών και έμπειρων στελεχών στον τομέα της ασφάλειας για να αποτρέψουμε μία τέτοια μελλοντική ενέργεια προς εμάς.
Στατιστικά καμιά απαγωγή δεν πετυχαίνει εάν το Θύμα έχει προσωπική φρουρά.
Εδώ θέλω να σημειώσω πως δεν συνιστάται σχεδόν ποτέ η φρουρά ενός ατόμου διότι συντρέχουν λόγοι ελλειπής φρούρησης, αλλά παρ’όλα αυτά εάν έχουμε μόνο ένα άτομο στην φρουρά μας
χρησιμοποιούμε πάντα δύο οχήματα στο ένα πορεύεται ο φυλασσόμενος στόχος και όπισθεν ακολουθεί το συνοδευτικό όχημα με αποτέλεσμα κατά αυτό τον τρόπο να αυξάνουμε το βαθμό δυσκολίας και το εύρος δράσης που θα πρέπει να κινηθούν οι εγκληματίες προκειμένου να ασκίσουν την επικείμενη επίθεση για την απαγωγή.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης από την στιγμή που το φυλασσόμενο πρόσωπο οδηγεί μόνος το όχημα του, θα πρέπει να λάβει επιχειρησιακή εκπαίδευση πάνω στην οδήγηση και στην αντιμετώπιση της βίαιης συμπεριφοράς του αυτοκινήτου.
Τέλος θα ήταν μέγιστη παράληψη που αγγίζει την εγκληματική το όχημα του φυλασσόμενου προσώπου κυρίως, αλλά και του συνοδευτικού να μην είναι σταθμευμένα σε καλά φυλασσόμενο χώρο αλλά να εκτίθενται στο εξωτερικό περιβάλλον.
Για όποιον μελλοντικά σκεφτεί να πράξει μια τέτοια εγκληματική ενέργεια πρέπει να ξέρει ότι όλες οι ερευνητικές αρχές που υπηρετούν την ευνομία θα βρεθούν απέναντί του, επίσης τα ποσοστά ανακάλυψης και εξιχνίασης μιας τέτοιας υπόθεσης αγγίζουν το 99%.
Αρθρογραφεί: Γ.Η