Η ανάσα του διάβολου

 Όλες οι ψυχοτρόπες ναρκωτικές ουσίες σήμερα ολοένα και αυξάνονται ως προς το είδος αλλά και την ζήτηση σε παγκόσμιο επίπεδο. 


Το συγκεκριμένο άρθρο είναι αφιερωμένο σε ένα από τα πιο θανατηφόρα και επικίνδυνα ναρκωτικά που υπάρχουν παγκοσμίως.
Θα αποτυπωθούν κάποια στοιχεία προς γνώση, ενημέρωση και αποφυγή. 

Με τον όρο ανάσα του διαβόλου εννοείται η  άκρως επικίνδυνη ναρκωτική ουσία <skopolamine> ή σκοπολαμίνη. 

Η συγκεκριμένη ουσία αντλείται από ένα δένδρο στα δάση της Κολομβίας με λευκά και κίτρινα άνθη το επονομαζόμενο (borrachero). Το άνθος του μοιάζει σαν το νυχτολούλουδο σε ανάποδη μορφή.

Οι σπόροι  του δένδρου πριν  εκατοντάδες χρόνια χρησιμοποιούταν από ιθαγενείς της Νοτίου Αμερικής σε πνευματικές τελετές για την δημιουργία έκστασης κατά τη διάρκεια των τελετών αυτών, με αρκετούς θανάτους για αυτούς που έκαναν χρήση το συγκεκριμένο ναρκωτικό. 

Την ουσία αυτή συγκομίζουν και επεξεργάζονται τα καρτέλ των ναρκωτικών στα παράνομα παρασκευαστήρια του θανάτου στα δάση της Κολομβίας. 

Ειναι μια άγευστη και άοσμη ουσία σε μορφή σκόνης που την βρίσκει κανείς σε όλα τα κακόφημα και φτωχά κολομβιανά στέκια.


Είναι μια διαδεδομένη ουσία στην εγκληματολογία διότι ένα μόνο γραμμάριο της συγκεκριμένης ουσίας είναι  ικανό να σκοτώσει 15 ανθρώπους μαζί. Την χρησιμοποιούν κυρίως οι εγκληματίες για την εγκληματική πράξη του βιασμού διότι καταστέλλει τις ανθρώπινες αντιστάσεις και κάνει τον άνθρωπο άβουλο, υποχείριο, με μια μόνο λήψη και ας είναι από απόσταση. 

Επίσης πολλοί που την λαμβάνουν πεθαίνουν προτού βγουν από την επήρεια της ουσίας.  
Οι Κολομβιανοί την ονόμασαν πνοή του διαβόλου διότι μια ανάσα από μακριά εισπνέοντας τον πύρινα του δένδρου έφτανε να σε κάνει έναν ζωντανό νεκρό  στον οποιοδήποτε, αλλά και μετέπειτα έκανε το θύμα να έχει κενά μνήμης καθώς πολλές φορές και πλήρη απώλεια.

Τα κολομβιανά καρτέλ συνήθως την χρησιμοποιούν στις εξής εγκληματικές πράξεις: Βιασμοί, δολοφονίες, εμπορεία οργάνων κατά των θυμάτων. 

Αξιοσημείωτο είναι πως το συγκεκριμένο ναρκωτικό από επιστημονικούς κύκλους (χωρίς όμως να είναι απόλυτα επιβεβαιωμένο)είναι ανιχνεύσιμο στο ανθρώπινο σώμα για 6 ώρες μετά την λήψη του.

Στην φαρμακολογία είναι μια πολύ παλιά ουσία, την  χρησιμοποιούσαν μετά απο επεξεργασία για την ναυτία, τον εμετό, και τον ίλιγγο, αλλά την σταματήσανε διότι οι παρενέργειες ήταν πολύ περισσότερες από το οφέλη που μπορεί να είχε.

Η σκοπολαμίνη (ή υοσκίνη), "μπλοκάρει" τους υποδοχείς ενός νευρομεταβιβαστή στον εγκέφαλο, της ακετυλο-χολίνης (γι'αυτό και ανήκει στην κατηγορία των αντι-χολινεργικών φαρμάκων). 

Στην περίοδο του ψυχρού πολέμου την συγκεκριμένη ουσία την χρησιμοποιούσε σε πολύ μικρές δόσεις ο στρατός και οι μυστικές υπηρεσίες στις ανακρίσεις για να κάμψουν την αντίσταση του ανακρινόμενου. 

Το εγχείρημα αυτό απέτυχε παταγωδώς διότι εκτός  από τους θανάτους που επέφερε σε πολλούς που την λάμβαναν, ήταν αναξιόπιστη για ανακρίσεις διότι η ουσία αυτή δημιουργούσε στον ανακρινόμενο πολλές παραισθήσεις αλλά και απώλεια αίσθησης του χρόνου και της  μνήμης. 

Το συγκεκριμένο ναρκωτικό  έχει χαρακτηριστεί από το υπουργείο εξωτερικών των ΗΠΑ σαν ένα από τα πιο θανατηφόρα ναρκωτικά παγκοσμίως. Το συναντά σχεδόν εύκολα κανείς στη λατινική Αμερική αλλά και σε ευρωπαϊκό έδαφος στην Ισπανία.

Στη Λατινική Αμερική χρησιμοποιείται στα μπαρ από συμμορίες με «δόλωμα» όμορφες γυναίκες που φλερτάρουν με πελάτες και στη συνέχεια ρίχνουν το ναρκωτικό στο ποτό τους, με σκοπό να εγκλιματίσουν εις βάρος τους. 

Καθώς αυξάνεται το διασυνοριακό έγκλημα αυτή η ουσία έχει περάσει εκτός από την Κολομβία σε παγκόσμια και ευρωπαϊκά εδάφη. 
Αυτό δείχνει ότι εγκληματικές οργανώσεις και κυρίως αυτές που ασχολούνται με την διακίνηση ναρκωτικών έχουν υψηλές διασυνδέσεις για την προώθηση και εξαγωγή του θανάτου. 

Όλοι όσοι λαμβάνουν ψυχοτρόπες ναρκωτικές ουσίες πρέπει να γνωρίζουν ότι παίζουν μία ρωσική ρουλέτα, δεν ξέρουν πότε μία λήψη θα τους θανατώσει. 

Το ναρκωτικό δεν είναι μαγκιά ή διέξοδος σε ένα πρόβλημα, αλλά είναι μία σωρεία προβλημάτων που οδηγεί στον θάνατο (αυτοκτονία)και στα προβλήματα μόνο οι δειλοί αυτοκτονούν οι μαχητές μάχονται και  τα αντιμετωπίζουν.  

Μεγάλη προσοχή στους χώρους διασκέδασης, δεν δεχόμαστε ποτέ από κανέναν ξένο να μας κεράσει, επίσης δεν απομακρυνόμαστε ποτέ από το ποτήρι το οποίο πίνουμε, δεν πάμε ποτέ σε πάρτυ με άτομα τα οποία δεν γνωρίζουμε καλά, καθώς δε γνωρίζουμε και τους προσκεκλημένους, δεν μπαίνουμε σε οχήματα για να πάμε σε κάποιο προορισμό με άτομα τα οποία δεν γνωρίζουμε. 


 Να ξέρουν αυτοί που τα διακινούν απλώς είναι θέμα χρόνου να πιαστούν,  όπως έχω ξαναπεί τίποτε δεν μένει στο σκοτάδι όσο ανατέλλει ο ήλιος απλώς είναι θέμα χρόνου έως την ανατολή!  

Στην Ευρώπη υπάρχουν κάποια δηλητηριώδη φυτά που εμπεριέχουν κάποιες ουσίες της πνοής του διαβόλου αλλά δεν αξίζει να αναφερθούμε σε αυτά για ευνόητους λόγους. 

Τελειώνοντας το λέμε τόσες φορές που καταντήσαμε γραφικοί. Ασφαλίζοντας τον κύκλο μιας περιμέτρου κρατάμε τον πυρήνα ασφαλή. 
Πρακτικά ενισχύουμε όλους τους τελωνειακούς, λιμενικούς, αλλά και συνοριακούς σταθμούς με τις ομάδες δίωξης ναρκωτικών καθώς και τους παρέχουμε όλο τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό για την εκπλήρωση και αποστολή του έργου τους, δεν είναι θέμα τρόπων η καταπολέμηση του εγκλήματος αλλά αποφάσεων. 

Η πηγή για το συγκεκριμένο άρθρο ήταν ή συλλογή και αξιολόγηση πληροφοριών από παγκόσμια ειδησεογραφικά αλλά και ευρωπαϊκά μέσα. 
    
                   Αρθρογραφεί: Γ.Η

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

смиренный как монах, воин как мученик и молчаливый как змея

Ουδείς ασφαλέστερος εχθρός εκ του ευεργετηθέντος αχαρίστου.

Πώς δύο μπουκάλια «έδειξαν» τον δολοφόνο γυναίκας στο ΑΠΘ το 2015