Ταπεινός σαν μοναχός, μαχητής σαν μάρτυρας και αθόρυβος σαν το φίδι

 Με αυτές τις τρεις λέξεις πρέπει να είναι εξοπλισμένος ο κάθε άνθρωπος που υπηρετεί την εθνική ασφάλεια, τάξη και έρευνα ευνομίας στην Ελλάδα.


Ο Ταπεινός άνθρωπος είναι αυτός ο οποίος έχει πλήρη επίγνωση των αδυναμιών αλλά και των δυνατοτήτων του. Ξέρει να Χρησιμοποιεί τη δύναμη του μυαλού της γνώσης, αλλά και την σωματική  όταν και όποτε είναι απαραίτητο με κεραίες και χειρουργικές κινήσεις όπου αυτό απαιτηθεί.

Χαρακτηριστικό δείγμα του ταπεινού χαρακτήρα είναι η σεμνή και μετρημένοι τρόποι συμπεριφοράς καθώς επίσης δεν έχει μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του. Αλλά κυρίως δεν προβάλλεται μέσω της ζωής του.

Σε αντίθετη περίπτωση είναι ο υπερόπτης ο οποίος νομίζει ότι είναι παντογνώστης θέλει διαρκώς να προβάλλει το εγώ και τον εαυτό του, αλλά επίσης με τον τρόπο συμπεριφοράς του προσβάλει εσκεμμένα τους άλλους με σκοπό να αναδειχθεί ο ίδιος.

Αυτός ο τρόπος έκφρασης πηγάζει από την ανασφάλεια, την έλλειψη εμπιστοσύνης και των δυνατοτήτων του καθώς με το να προσβάλλει τους άλλους παίρνει ψεύδος μια ικανοποίηση ότι υπερέχει έναντι αυτών.
Η λέξη ταπεινότητα συνεπάγεται με τον ορθόδοξο μοναστηριακό μοναχικό βίο. 


Μαχητής σαν μάρτυρας. 

Με τον όρο μαχητή εννοούμε τον γενναίο, αυτός ο οποίος δεν θα δειλιάσει προβάλλοντας την ανδρεία του να χάσει ακόμα και τη ζωή του για τα υψηλά ιδανικά που πρεσβεύει και πολεμά προς την προάσπιση αυτών. 
Η λέξη μαχητής πηγάζει από τους Σπαρτιάτες και τους αρχαίους Έλληνες για τις σκληρές μάχες που δίναν και την τέλεια αυταπάρνηση του σώματός τους. 

Μάρτυρας. 

Η λέξη μάρτυρας πηγάζει από την ορθόδοξη εκκλησία διότι έτσι αποκαλούσαν τους Αγίους που  προτιμούσαν να βασανιστούν, ταπεινωθούν,  ξεφτιλιστούν και να παραδώσουν έτσι την ζωή τους ακόμα και με τον πιο βίαιο και απάνθρωπο τρόπο προκειμένου να διαφυλάξουν την πίστη τους στον Χριστό.  

Αθόρυβος σαν το φίδι. 

Το φίδι είναι το πιο παρεξηγημένο πλάσμα παγκοσμίως που υπάρχει. Πολλοί το απαξιώνουν μη γνωρίζοντας λόγω της ησυχίας του τις πραγματικές και τρομερές δυνατότητες που έχει. 

Η έννοια αυτή χαρακτηρίζεται έτσι διότι το φίδι προκειμένου να πιάσει την λεία του έχει αυξημένες όλες τις αισθήσεις.

Μπορεί και καμουφλάρεται άριστα σύμφωνα με το περιβάλλον το οποίο επιλέγει να κυνηγήσει, διακρίνεται για την υπομονή προς την αναζήτηση του θηράματος του.

Όταν το εντοπίσει το μετριάζει καλά γνωρίζοντας την δύναμη που  θα δαπανήσει προς την επίθεση που θα ασκήσει σε εναρμόνιση με την τεχνική, ενέργεια, ταχύτητα, στοχευμένη δράση προκειμένου να πετύχει τον σκοπό του. 

Όλα τα παραπάνω εάν συνδυαστούν σε έναν χαρακτήρα τότε έχουμε έναν τέλειο άνθρωπο εσωτερικά και εξωτερικά που μπορούμε να βασίσουμε  την ασφάλεια έρευνα και άμυνα της χώρας.

Τέλος θέλω να σημειώσω πως άνθρωποι με εσωτερικές αδυναμίες και πάθη,  δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν σε μια απαιτητική δοκιμασία σε επίπεδο έρευνας ασφάλειας και άμυνας.
            
                            Αρθρογραφεί: Γ.H

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

смиренный как монах, воин как мученик и молчаливый как змея

Ουδείς ασφαλέστερος εχθρός εκ του ευεργετηθέντος αχαρίστου.

Πώς δύο μπουκάλια «έδειξαν» τον δολοφόνο γυναίκας στο ΑΠΘ το 2015