Κέντρο μελέτης υπαρξιακού κινδύνου σχετικά με έναν πυρηνικό πόλεμο το 2023

Το 2023 βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν κίνδυνο πυρηνικής σύγκρουσης μεγαλύτερο από αυτόν που έχουμε δει από την δημιουργία της ανθρώπινης ιστορίας, λέει ο Paul Ingram , ερευνητής παγκόσμιου κινδύνου και εμπειρογνώμονας διπλωματίας στο Κέντρο Μελέτης Υπαρξιακού Κινδύνου (CSER) που διευθύνεται από το Πανεπιστήμιο του Cambridge στο Ηνωμένο Βασίλειο.


Οι ακριβείς λεπτομέρειες για το τι ακριβώς θα μπορούσαμε να περιμένουμε από μια τέτοια κλιμακούμενη πυρηνική σύγκρουση έχουν γίνει ασαφείς τις τελευταίες δεκαετίες.

Τα ίδια τα γεγονότα είναι αρκετά ξεκάθαρα. Εκτός από τα πολλά εκατομμύρια που θα σκοτωθούν απευθείας από τις εκρήξεις, τα κλιματικά μοντέλα προβλέπουν ότι τα συντρίμμια που θα προκύψουν από τον πυρηνικό πόλεμο θα μπλοκάρουν μεγάλο μέρος του ηλιακού μας φωτός για έως και μια δεκαετία .

Οι συνέπειες για τους επιζώντες θα ήταν καταστροφικές: μείωση της παγκόσμιας θερμοκρασίας ακολουθούμενη από την εκτεταμένη αποτυχία των καλλιεργειών και στη συνέχεια μαζική πείνα.

Παρά τη σκοτεινή αυτή απειλή ενός πυρηνικού πολέμου, μόνο ένα μικρό ποσοστό του σημερινού πληθυσμού ισχυρίζεται ότι είναι καλά ενημερωμένο για τις ακριβείς συνέπειες ενός πυρηνικού πολέμου και πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους βασίζονται σε ξεπερασμένες πληροφορίες που διαδίδονται εν μέσω των πολιτικών εντάσεων μεταξύ των υπερδυνάμεων.

Ο Ingram είναι ο μοναδικός συντάκτης της έκθεσης, η οποία δεν έχει αξιολογηθεί από ομοτίμους. Ωστόσο, υπάρχει ελάχιστη δημόσια γνώση ή συζήτηση για τις αφάνταστα τρομερές μακροπρόθεσμες συνέπειες του πυρηνικού πολέμου για τον πλανήτη και τους παγκόσμιους πληθυσμούς γιατί ο κόσμος στο άκουσμα ακόμα των πυρηνικών είτε φοβάται και κόβει αμέσως την συζήτηση μην θέλοντας να ακούσει, είτε πιστεύει ότι είναι κάτι φανταστικό που αποκλείετε να γίνει πραγματικότητα.

Ας δούμε τι θα γινόταν σε μια μικρή σύγκρουση της μισής ώρας σε μια πυρηνική ανταλλαγή:

Ο μικρότερος πυρηνικός πόλεμος που θεωρήθηκε αφορούσε 100 πυρηνικά των 15 κιλοτόνων το καθένα (περίπου το ίδιο μέγεθος που χρησιμοποιήθηκε στη Χιροσίμα), που αντιπροσωπεύει μόλις το 0,1 τοις εκατό του συνολικού συνδυασμένου πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας και των ΗΠΑ.

Αυτός ο «μικρός» πόλεμος των λίγων λεπτών θα οδηγούσε σε 27 εκατομμύρια άμεσους θανάτους και 225 εκατομμύρια επιπλέον θανάτους από την πείνα, υπολογίζουν οι επιστήμονες. Στην κορυφή της κλίμακας, ο ολοκληρωτικός πυρηνικός πόλεμος διάρκειας μερικών ημερών, θα είχαμε 400 εκατομμύρια άμεσους θανάτους και περισσότερους από 5 δισεκατομμύρια ανθρώπους που θα πεθαίνουν από την πείνα εξαιτίας των συνεπειών του πυρηνικού πολέμου.

Με τόσους πολλούς παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη, οι εκτιμήσεις διαφέρουν όταν πρόκειται για τον αντίκτυπο ενός πυρηνικού πολέμου, αλλά ακόμη και τα καλύτερα σενάρια θα είναι σαφώς αφάνταστα τρομερά. 

Αυτό που δείχνει αυτή η έκθεση είναι ότι ένα μεγάλο μέρος της αποφυγής της αυτοκαταστροφής του είδους μας είναι η ευαισθητοποίηση σχετικά με το τι πρόκειται να κάνουμε στον εαυτό μας.



Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

смиренный как монах, воин как мученик и молчаливый как змея

Ουδείς ασφαλέστερος εχθρός εκ του ευεργετηθέντος αχαρίστου.

Πώς δύο μπουκάλια «έδειξαν» τον δολοφόνο γυναίκας στο ΑΠΘ το 2015