Ενημέρωση, τρόποι, συμπεράσματα για την παρακολούθηση κινητών τηλεφώνων

  Παγίδευση συσκευής με επιπρόσθετο λογισμικό (spy phone application).

Παγίδευση συσκευής με κάθε είδους ηλεκτρονικές συσκευές (hardware e-circuit).

Υποκλοπή σήματος (Over The Air & Man in the Middle attacks).

Παγίδευση συσκευής με επιπρόσθετο λογισμικό:
Αυτή είναι μια διαδικασία μέσω της οποίας κάποιος έχει εγκαταστήσει εν αγνοία μας κάποια εφαρμογή η οποία σκοπό έχει την παρακολούθηση κινητού μέσω καταγραφής συνομιλιών και στην συνέχεια την αποστολή τους μαζί με άλλα δεδομένα, όπως SMS, MMS κλπ, σε συγκεκριμένο αριθμό. Στην τελευταία τους εκδοχή μάλιστα, η αποστολή αυτών των δεδομένων μπορεί να γίνεται και σε cloud μέσω Wi-Fi ή δεδομένων δικτύου. Ενδείξεις μιας τέτοιας ενέργειας είναι η αυξημένη κατανάλωση μπαταρίας, η αποστολή MMS ή κλήσεις προς άγνωστους αριθμούς (το βλέπουμε στον αναλυτικό λογαριασμό) και η κακοπροαίρετη δωρεά ενός κινητού τηλεφώνου.

Συμπεράσματα:

Αν κάποιος δεν έχει φυσική πρόσβαση στη συσκευή σας δεν μπορεί να εγκαταστήσει λογισμικό παρακολούθησης στη συσκευή σας. Αλλά ….......

Υπάρχει μια  περίπτωση να εγκαταστήσει κάποιος τέτοιο λογισμικό μέσω του Bluetooth της συσκευής. Αυτό όμως δεν γίνεται σε iPhone, διότι το iPhone δεν επιτρέπει τη μεταφορά και ανταλλαγή δεδομένων μέσω Bluetooth. Στα υπόλοιπα κινητά, (π.χ. Android) καλό είναι είτε να έχετε απενεργοποιημένο το Bluetooth αν δεν το χρειάζεστε, είτε να έχετε τη συσκευή σας σε κατάσταση «Stealth» – δηλαδή να μην δείχνει την ταυτότητά της ακόμη και αν το Bluetooth είναι ενεργό.

Μπορείτε μόνοι σας να επιτρέψετε την εγκατάσταση λογισμικού παρακολούθησης κατά λάθος μέσω internet.

 Προσέχετε ιδιαίτερα από πού κατεβάζετε προγράμματα (ισχύει για συσκευές Android και iPhones) και φροντίστε να είστε βέβαιοι για το τι κατεβάζετε κι από πού. 

Προσέχετε ιδιαίτερα τις διάφορες διαφημίσεις για δήθεν «εργαλεία-προγράμματα» που βοηθάνε σε διάφορες εργασίες για να κρατήσετε «ασφαλή και καθαρή» τη συσκευή σας. Αν δεν είναι από γνωστή πηγή αγνοείστε τα, γιατί είναι ο συνήθης τρόπος μεταμφίεσης των διαφόρων προγραμμάτων τύπου spyware.

Παγίδευση συσκευής με κάθε είδους ηλεκτρονικές συσκευές:

Αυτή η μέθοδος παρακολούθησης κινητού γίνεται μέσω τοποθέτησης ηλεκτρονικού κυκλώματος μικρών διαστάσεων μέσα σε μια συσκευή. Οι παλαιού τύπου τέτοιες κατασκευές απαιτούσαν την ύπαρξη δέκτη σε σχετικά κοντινή απόσταση, ενώ οι νέου τύπου κάνουν καταγραφή και έχουν εκτός από πομπό και δέκτη, έτσι ώστε όταν πλησιάσει ο υποκλοπέας να «μαζέψει» όλα τα ηχητικά δεδομένα που έχουν καταγραφεί. Ενδείξεις μιας τέτοιας ενέργειας είναι η αυξημένη κατανάλωση μπαταρίας και η κακοπροαίρετη δωρεά ενός κινητού τηλεφώνου.

Συμπεράσματα:

Εδώ είναι ακόμη πιο δύσκολο έως αδύνατο να γίνει κάτι τέτοιο. Ο πρώτος και κύριος λόγος είναι ότι, πέραν του ότι χρειάζεται κάποιος να έχει το κινητό  στα χέρια του για αρκετή ώρα, τα περισσότερα μοντέρνα κινητά δεν ανοίγουν εύκολα χωρίς νέα  ειδικά εργαλεία και εξειδικευμένες γνώσεις. Είναι πιο εύκολο κάποιος να βάλει κάποιο «κοριό» στα προσωπικά σας αντικείμενα ή στο αυτοκίνητο ή το σπίτι , παρά στο κινητό σας.

Υποκλοπή Σήματος:

Είναι μια μέθοδος παρακολούθησης κινητού που είναι η πιο σπάνια περίπτωση υποκλοπής και σχεδόν πάντα γίνεται από κρατικές υπηρεσίες σε συνεργασία με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Αν λοιπόν δεν είστε “στόχος” κρατικής υπηρεσίας, είναι πολύ δύσκολο έως και ακατόρθωτο να σας παρακολουθεί κάποιος «Over The Air» και αυτό για μερικούς βασικούς λόγους:

Ο κύριος εξοπλισμός που χρειάζεται κάποιος για τη συγκεκριμένη μέθοδο παρακολούθησης κινητού, δεν πωλείται στην αγορά κι αν βρεθεί προς πώληση, θα είναι κλεμμένος και θα αξίζει μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Και πάλι όμως, η λειτουργία του έχει ημερομηνία λήξης μερικών εβδομάδων, γιατί ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα πρέπει να ξέρει συγκεκριμένους κωδικούς, δηλαδή να έχει πρόσβαση στους κωδικούς της κατασκευάστριας εταιρείας, πράγμα πρακτικά αδύνατο.

 Καθώς επίσης σε περίπτωση εντοπισμού του που είναι το μόνο σίγουρο θα περάσει κάποια χρόνια της ζωής του στην φυλακή! 

Η συγκεκριμένη μέθοδος υποκλοπής  έχει ως έξεις:

Ο υποκλοπέας θα πρέπει να είναι σε σχετικά κοντινή απόσταση και εδικά μέσα στην πόλη, σε μερικές δεκάδες μέτρα.
Δεν μπορεί να κάνει υποκλοπή σε 3G/4G σήμα και πλέον οι περισσότερες κεραίες σταθμών βάσης είναι 3G τουλάχιστον. 
Έτσι λοιπόν, αν στο κινητό σας βλέπετε τη σχετική ένδειξη ότι λειτουργεί σε 3G/WCDMA ή 4G, δεν έχετε κανένα λόγο να φοβάστε. Ακόμη κι αν ο υποκλοπέας βάλει θόρυβο (jumper) αναγκάζοντας το κινητό να δουλέψει σε 2G/GSM , εκτός του ότι είναι δύσκολο να υπερκαλύψει το κύριο σήμα, θα δείτε την εξής παράξενη συμπεριφορά:

Το κινητό μπορεί να κάνει ΜΟΝΟ εξερχόμενες κλήσεις και δεν δέχεται εισερχόμενες (άμεσα ύποπτο) και μάλιστα στην άλλη άκρη της επικοινωνίας δεν θα βγει ο αριθμός σας αλλά θα φαίνεται ως κλήση από “απόρρητο”.
Οι δελεαστικές διαφημίσεις για εντοπισμό κινητού  – σε εξευτελιστική τιμή ή ακόμα και δωρεάν – προϊόντα, αποτελούν απλώς και μόνο προσχήματα μιας καλοστημένης και μετρημένης από όλες τις πλευρές απάτης με αποκλειστικό στόχο την οικονομική αλλά και ηθική εξαπάτησή μας και την παρακολούθηση του κινητού μας. Προς αποφυγή λοιπόν μιας πραγματικά επώδυνης περιπέτειας, τόσο για εμάς όσο και για τις οικογένειές μας, αρκεί η αδιαφορία μας σε τέτοιου είδους διαφημίσεις.
Κλείνοντας, θα μπορούσαμε να πούμε πως, επειδή όλοι μας, ως χρήστες του διαδικτύου, καθημερινά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με αυτήν την πραγματικότητα, οφείλουμε στους εαυτούς μας να κρατάμε επιφυλακτική, τουλάχιστον, στάση.
 Είναι δεδομένο μάλιστα ότι χωρίς να το πολυσκεφτούμε δίνουμε από μόνοι μας την δυνατότητα συλλογής των προσωπικών μας στοιχείων σε διάφορες υπηρεσίες και ιστοσελίδες. Διαβάστε, για παράδειγμα, την EULA (συμφωνητικό) στο οποίο τσεκάρετε  συνήθως το κουτάκι «Συμφωνώ» 

Η αλήθεια είναι ότι στη σύγχρονη ηλεκτρονική εποχή όλοι παρακολουθούμαστε, είτε το θέλουμε, είτε όχι. Τα διάφορα στοιχεία που δίνουμε από μόνοι μας ώστε να μπορούμε να κάνουμε χρήση συσκευών και υπηρεσιών, είναι αρκετά για να γνωρίζουν αυτοί που το θέλουν πραγματικά ποιοι είμαστε, ποιες είναι οι προτιμήσεις μας, ποιες οι αγοραστικές (και όχι μόνο) συνήθειές μας και άλλα πολλά «ων ουκ έστι αριθμός».

Το θέμα είναι αν κάποιος άλλος πέραν των κρατικών υπηρεσιών  και των διαφόρων διαδικτυακών ιστοσελίδων μπορεί να μας παρακολουθεί. 
Εκεί θα πρέπει να σκεφτούμε ρεαλιστικά κατά πόσον θα ήθελε κάποιος να μας παρακολουθεί και για ποιο λόγο.

 Νομίζω πως οι περισσότεροι δεν έχουμε κάποιο λόγο. Αν πάλι κάποιος νομίζει ότι έχει, τότε τα όσα ειπώθηκαν παραπάνω, τον βοηθούν να βάλει σε μια τάξη τις απορίες του.
Η παρακολούθηση τηλεφώνου μπορεί να κριθεί αναγκαία σε ειδικές περιπτώσεις π.χ. η παρακολούθηση κινητού τηλεφώνου εφήβου (κατόπιν γονικής γραπτής συναίνεσης) για τον οποίο υπάρχει υποψία ότι εμπλέκεται σε παράνομες πράξεις ή κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών. Σε μία τέτοια περίπτωση η παρακολούθηση τηλεφώνου μπορεί να αποβεί σωτήρια για το πρόσωπο που παρακολουθείτε.

Η παρακολούθηση τηλεφώνου για αθέμιτους σκοπούς είναι παράνομη και διώκεται ποινικά βάσει του νόμου 3206/2003 που ορίζεται στο ΦΕΚ 298/Α/23.12.2003.
        
                                          Αρθρογραφεί: Γ.Η

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Χωρίς Θεό εύκολα εγκληματώ

Εταιρία δολοφόνων.

Ουδείς ασφαλέστερος εχθρός εκ του ευεργετηθέντος αχαρίστου.